Mai névnapos
Ma 2018. december 17. htf,
Lázár napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.
Navigáció
Felhasználók
· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 29
· Legújabb tag: patkolttojas
Online Statisztika
Online vendégek: 2
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 29
Aktiválatlan tagok: 0
Legújabb tag: patkolttojas

Látogatók ma: 892
Online látogató: 2
Max. Onlinerekord: 19
Max. napi rekord: 17140
Látogatók tegnap: 2211
Látogatók a hónapban: 92753
Összes látogatók: 146162

Utolsó 24 órában: 
Magyarország időjárása
Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

UV térkép

UV térkép

Előrejelzés

Időjárás előrejelzésidokep.hu

Info
11. AgárfesztiválAgárfesztiválról a Nógrád Megyei hírlapSzabad föld cikke a fesztiválról

Az idei évben is megrendezésre kerül az Agárfesztivál. Mindekit szeretettel hívunk és várunk.

Agárfesztivál 2018

Agárfesztivál 2018

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap 2017.08.14.

Agárdi agarászás

Jubileumához érkezett az Ősagárdi Agárfesztivál: immár tizedik alkalommal fogadták a falu focipályájának tágas körzetében a kecses küllemű kutyákat és gazdáikat.

Ősagárd. Éppen delet harangoztak a szomszédos evangélikus templomban, amikor a hosszú kocsisorban helyet keresve leparkoltunk a futballpálya szélén. Az első állatok, akiket megpillantottunk, két szép ló volt, amint a korlát mellett vígan legeltek a fűben, ráadásul a kantárjukat fogó két ifjú hölgy is igen vonzotta a szemeket. Néhány méterrel odébb már a főszereplőkkel is találkoztunk. Szürkés árnyalatú, erős sz?rzetében egy daliás eb úr vakkantott vissza vidáman gazdájának, majd fegyelmezettségéről tanúbizonyságot téve nyugodtan várta a következő utasításokat – egymás között meg is jegyeztük, biztosan a délutáni fajtaversenyre készültek. Nem csupán e kecses példányok jöttek felénk menet közben, néhány egyéb fajta, dobermannok, pitbullok és egy hatalmas komondor is elvegyült a kutyanépközött.

Agár Fesztivál 2017

A pálya túloldalán, árnyas fák tövében alakították ki a szervezők a szabadtéri színpadot. Harsonaszó jelezte a megnyitóünnepség kezdetét, majd gyönyörű, középkori viseletben fiatal lányok sorakoztak fel oldalt. A moderátor az emelvényre szólította a díszvendégeket: Balla Mihály országgyűlési képviselőt, Korózs Andrást, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének elnökét, Szanka Juditot, az agár szakág vezetőjét és a küllembírákat, akik között német is akadt.

Agár Fesztivál 2017

Agárdi András, a község polgármestere köszöntőjében arra tért ki, hogy egy évtizeddel ezelőtt még álmukban sem merték gondolni, hogy ennyire „felfut” majd a rendezvény, és országos szinten ilyen népszerűvé válik. Ma már alig várják az augusztus elejét, lázasan készülődik a falu apraja-nagyja, hogy minden vendég, minden eb igényes kiszolgálásban részesüljön. A helyszín pedig magától értetődik, hiszen a középkorban épp’ erre húzódtak a királyi agarászó vadászterületek, nem véletlen tehát a település névválasztása sem, sőt, 1996 óta az ágaskodó agarak már a falu címerét is ékesítik.

Agár Fesztivál 2017

Balla Mihály beszédében azt hangsúlyozta, hogy ez a kiváló esemény milyen szervesen illeszkedik a nyári nyugat-nógrádi programkínálatba, a kétbodonyi szilvaszombat, a bánki tóparti rendezvények közé ékelődve, ráadásul a különleges küllemű – és kellemű – kutyák seregszemléje éppen egyediséget jelent ebben a sokszínű, változatos sorban.

Agár Fesztivál 2017

Hozzátette: nagyon fontos, hogy egy kis település is a legmélyebbre hatolva ragaszkodjon a gyökereihez, kötődjön a hagyományaihoz, ápolja az elődök emlékét, szélesítse a kultúráját, teremtsen értéket. Ősagárd az agarak nagymérvű tiszteletével és a fesztivál remek megszervezésével erre hű bizonyítékot ad – mondta a honatya.

Agár Fesztivál 2017

Szanka Judit üdvözlő szavait és Eszlényi Ákos evangélikus lelkész áldását követően Agárdi András a kerek évforduló alkalmából emléklapokat és ajándékot nyújtott át mindazoknak, akik az elmúlt tíz esztendőben tevékenyen hozzájárultak az agárfesztivál sikeréhez. A megnyitó végén pedig kétlovas hintón ülve megérkezett Luxemburgi Zsigmond magyar király és hitvese, Cillei Borbála, pontosabban az őket megszemélyesítő ifjú pár. A férfiú gyengéden lesegítette kedvesét, majd az udvarhölgyekhez kísérte, akik közül a legidősebb mély meghajlással adta át a szép, fehér szőrű magyar agár pórázát, és így vonultak tovább az alkalmi trónszékekig.

Agár Fesztivál 2017

Miközben a színpad előtti réten a gólyalábas komédiások tréfás műsorukkal átvették a „vezérfonalat”, kicsit körbenéztünk a tarkabarka agárvilágban. A bírák már elfoglalták helyüket, és megkezdődött a mustra. Mielőtt behívták volna a következő versenyzőt, a nagy kalapot viselő asszony-gazdi alaposan megtisztította házikedvencét, fésűvel kisimította a szőrzetet a hátsó lábaktól gondosan haladva előre a maron keresztül a kutya pofájáig. Aztán jött a hívó szó, és az agár futásnak eredt, parancsszóra megállt, udvariasan pacsit nyújtott, a küllembíró úr pedig a bemutató végén simogatással köszönte meg az ebnek a kecses produkciót. A másik pályán egy aranyos kislány vezette és irányította hű állat-társát, míg a szakmai bizottság szorgosan jegyzetelte, milyen szempontok alapján is született meg a végső ítélet.

Agár Fesztivál 2017

A mintegy másfél órás fesztivál-szemle végén még megcsodáltuk az elsőként meglátott hátasokat és csinos tulajdonosaikat, majd Keszeg felé fordulva búcsút intettünk az ősagárdi agártalálkának.

Hegedűs Henrik

Agár Fesztivál 2017

2016. augusztus 26 - án megjelent cikk a Szabad Föld című hetilapban

Kosztüm illik az agárhoz

Szerző: Biczó Henriett

ŐSAGÁRD kilenc éve döntött úgy, hogy fesztivállal ünnepli a falu névadó állatát, az agarat. Az elhatározást tettek követték, s ma már Európa több országából látogatnak boldog agártulajdonosok a kis nógrádi településre.

Agár Fesztivál 2016

A kis falu nagy eseménye gazdag programot kínál és sok érdeklődőt vonz - Forrás: az Ősagárdi Önkormányzat archívuma

 


 

Mindig tudták az ősagárdiak, hogy közük van az agarakhoz, a falu címerében sem egy tekintélyes oroszlán, hanem két agár nyújtózik méltóságteljesen. De a mindennapokban nemigen foglalkoztak ezzel, pedig Zsigmond király idején errefelé tenyésztették a királyi agarakat. Hogy miért éppen itt, azt homály fedi.

– Kilenc évvel ezelőtt megláttam egy lovast az erdőben, mellette kutya szaladt. Megkérdeztem, nem agár ez véletlenül? Kiderült, hogy a Magyar Versenyagár Egyesület elnökségi tagjának, Szanka Juditnak a férje volt az erdei lovas. Így kezdődött az ismeretség, aztán jött a fesztivál ötlete, végül a megvalósítás – meséli a kezdeteket Vidovszkiné Béres Ágnes, a helyi óvoda vezetője, aki az önkormányzat képviseletében az idén immár kilencedik alkalommal szervezte – a falu lakosságával és az agarasokkal együtt – a fesztivált.

Három napon át nyújtották a réteseket a helybéli asszonyok, készítették a sztrapacskát és a pörköltalapot, hogy senki ne maradjon éhen. Sokan jöttek Ausztriából, Németországból és Hollandiából, hozták tekintélyes agaraikat, hogy megmérettessék őket, vagy csak ismerkedjenek a többi kutyással.

Amíg a helyiek megnézik az ősi kutyafajták bemutatóját, előadást hallgatnak a falu történetéről, élvezik a néptáncosok és a bábosok előadását, addig a büszke gazdák nemzetközi zsűri előtt mutatják be kutyáikat. Szinte egész nap folyik a verseny.

– Itt bizonyíthatjuk, mit tudunk, mennyit fejlődött a kutyánk – kezdi kissé lihegve Ilona, aki most futott le több kört a tíz hónapos Izsákkal, hogy a zsűri szemrevételezze a tekintélyes állatot. – A kutya az agárral kezdődik és ott fejeződik be. Más kutyáim is voltak már, jócskán akad tapasztalatom. Most nyolc agárral élünk együtt, külön emeletük van a házban. Egyikük volt már európai junior győztes, világkiállításon is szerepeltünk. Agarat tartani életforma, mivel igazán arisztokratikus állat – mondja Ilona, s máris megy: készülnek Izsákkal a következő számra.

Nyolcvanhat gazdi nevezte be a kedvencét, sok hölgy kiskosztümöt, a férfiak közül többen öltönyt viselnek, kutyájukhoz méltón képviseltetik magukat.

– Már másodszor vagyunk itt, szép a környék, a fesztivál is színvonalas – szólal meg Szabó Franciska, aki spanyol férjével érkezett, Belgiumban élnek. – Öröm látni, hogy itt milyen jól bánnak a kutyákkal. Spanyolországban őrületes pénzekért versenyeztetik őket, s amelyik már nem elég ügyes, azt megkínozzák, eltörik a lábát vagy a medencéjét, majd megölik. Az állatvédők is tehetetlenek. Mi Spanyolországból adoptáltuk a kutyáinkat egy belga állatvédő egyesületen keresztül. Őket legalább megmentettük – zárja Franciska a megdöbbentő történetet, majd férjével és két agarukkal mennek, hogy megnézzék a bemutatót.

Már kétszer rendeztek futóversenyt a fesztiválon a négylábúaknak, persze nem pénzdíjasat, csak hogy kiderüljön, melyik agár a leggyorsabb. A pontos mérés érdekében a rendőrségtől kaptak kölcsön egy használaton kívüli radart, de az idén a kérésre nemet mondott a megyei rendőrfőkapitány. Nem tudni, miért.

– Mindenkinek fontos esemény lett a futóverseny, csalódtunk, hogy az idén elmarad. Sokat jelent a falu életében a fesztivál, régebben nem sokan ismerték ezt a pici nógrádi falut – mondja Agárdi András polgármester.

A vezetéknevet apai nagyapjának köszönheti, aki az I. világháború után magyarosította a nevét. – Csaknem egymillió forintba kerül a fesztiválnap, ennek egy részét az önkormányzat finanszírozza, de a támogató jegyekből is jelentős pénz gyűlik össze minden évben – köszön el a település első embere.

A fesztivál agaras bemutatóit és a kiállítás szakmai részét a Magyar Versenyagár Egyesület – Szanka Judit vezetésével – és a Magyar Ír Farkasagár Egyesület vezényli le, egy percig nem lankad a figyelmük.

– Jó látni, mennyire pezseg ilyenkor a falu – fordul felém a 85 éves Keczkó János, aki világéletében itt élt. – Egyre több fiatal megy el innen is, mint a legtöbb faluból. Az ilyen fesztivállal megmutathatjuk, hol és miként élünk, s hogy egy kis falu is képes vonzó lenni.

FORRÁS: Szabadföld.hu

I. Ősagárdi agárfesztivál
I. Ősagárdi agárfesztivál

2008. augusztus 09.

I. ?sagárdi Agár Fesztivál

Már régóta kérdésként fogalmazódtak meg azok a gondolatok hogyan és miképpen ünnepelhetnénk meg ?sagárd neve napját, hogyan állíthatnánk méltó emléket településünk névadójának, a község címerében is fellelhet? ágaskodó agaraknak. A sors vagy a véletlen folytán megismerkedhettünk Szanka Judittal és családjával, akik szívükön viselik egyik nemzeti kincsünket az agarakat. Kiderült többször díjazott agártenyészt?k, s Szanka Judit az Országos Magyar Agárklub elnöke, s nemzetközi küllem, és -teljesítménybíró. Az els? megbeszélésen pozitív meghallgatásra találtunk egymás elgondolásaiban és terveiben, majd kialakult egy Agár Fesztivál megrendezésének gondolata. Az elképzeléseket tett követte és elindult a lázas munka, a szervezés, az egyeztetések, a megbeszélések, a fesztivállal kapcsolatos stratégiák felállítása, pályázatok megírása. S így jutottunk el odáig, hogy pozitív és negatív nagy visszhangok közepette ?sagárd színeiben hirdethettük a fesztivál megrendezését. A fesztivál hírverését a köztévé M1-es és a kereskedelmi tévék RTL reggeli adásában is reklámozták.

Szabadtéri színpad

Szabadtéri színpad

Az Agár Fesztivál apropójaként 8X6 m-es fából készült színpaddal lett gazdagabb községünk. Petyánszki Zoltán szakértelmével és vezetésével ifjú Szelszki János segítségével és Bagdán Lajos munkatárssal színvonalasan megépített és a nagyobb rendezvényekre is kiválóan alkalmas kivitelezése ügyes kezek munkáját dicséri. A körülötte lévő a parókia alatti zöld terület kialakításával és rendezésével újabb szabadtéri lehetőségek nyíltak a falu kulturális és társadalmi rendezvényeinek életében. A színpad megépítéséhez szükséges rönkanyag nagy részét és annak szállítását az ősagárdi Erdőbirtokossági Társulat, a színpad lefedéséhez szükséges főgerendát Petyánszki Zoltán vállalkozó ajánlotta fel. Az önkormányzat biztosította a rendelkezésre álló rönkanyag felfűrészelésének költségét, továbbá a színpad építéséhez még szükséges hiányzó faanyagot és OSB lapokat.

Helyszíni munkálatok a fesztivál területén

Helysz�ni munk�latok a fesztiv�l ter�let�n

A tavaszi h�napokban az Ag�r Fesztiv�l helysz�n�nek kiv�laszt�sa megt�rt�nt. A kiv�lasztott ter�let nagyon alkalmasnak bizonyult a szabadt�ri sz�npad elhelyez�s�re, meg�p�t�s�re. A sz�npad k�r�li z�ld ter�letet olyan m�don kellett alkalmass� tenni, hogy az megfeleljen a fesztiv�lra l�togat�k fogad�s�hoz. C�lunk az volt, hogy eszt�tikus �s kultur�lt k�rnyezet v�rja vend�geket, az idel�togat�kat. A rendez�s t�bb h�tv�g�t vett ig�nybe, s a fesztiv�l el?tti utols� h�t napjain rendez?d�tt teljesen a ter�let. A munk�latok a tereprendez�ssel, tereptiszt�t�ssal kezd?dtek. A focip�lya melletti �rok tiszt�t�s�t, a g�pi �s k�zi munk�t Ag�rdi Andr�s, Holicza Mih�ly, Kindricz P�l, Holicza �rp�d �s Korgy�k J�nos, valamint az �nkorm�nyzati dolgoz�k Pety�nszki Andr�s �s Alm�si Attila v�gezte. A sport�lt�z? �s orvosi rendel? k�r�li ter�let is rendez�sre, sz�p�t�sre ker�lt. A szemetet, a sitt t�rmel�keket elsz�ll�tott�k. Megtiszt�tott �s rendezett ter�let tudta �gy m�r v�rni a fesztiv�l r�sztvev?it. A buszfordul� k�r�li z�ld „sziget” ter�lete is eszt�tikuss� v�lt. Vir�g�gy�sok lettek kialak�tva, s az egyny�ri n�v�nyik k�s? ?szig pomp�ztak az �gy�sokban. A munk�latok seg�t?i: Ag�rdi Andr�s, Bilek Gy�rgyi, Gyuricza Andr�s, Gyuricza P�l, Holicza Mih�ly, Kindricz P�l, Kindricz T�nde, Kraft M�ni, Sohan J�nosn�, Vach� S�mulen�, Varga Ildik�, Varga Krisztina, Velki Zsuzsa, Vidovszki Andr�sn�.

Idézetek
A kutyák valamilyen módon összekötik az embereket, még azokat is, akik már szívesen lazítanának a köteléken.
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Hírek

940,138 egyedi látogató