Ezen az oldalon különböző agárfajtákat mutatunk be.

Afgán agár Angol agár Arab agrár Azawakh Kenguru agár Kis Olasz agár Magyar agár

Orosz agár Perzsa agár Skót szarvas agár Spanyol agár Whipet

Afgán agár

Afgán agár
AFGÁN AGÁR
Afghan Hound

LEÍRÁSA: A legszebb, legelegánsabb megjelenésű kutyák egyike. Járása ruganyos, kecses, suhanó, ugyanakkor egész felépítését a kitartás és az erő jellemzi. Fejtartása büszke, elegáns. Állkapcsa erőteljes, fogazata hatalmas, harapása ollószerű. Szeme ovális alakú, sötétbarna. Füle hosszú, a fejéjez simulva lelóg. Mellkasa a könyöke alá ér, háta a farka felé kissé lejt. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, mancsa nagy, ujjai zártak. Farka lelóg, a végét enyhén kunkorítja. Szőrzete hosszú, selymes, a fején szinte hajszerű. Színe fekete, kékesszürke, aranysárga, vöröses, fehér, rajzos, csíkozott.
Marmagassága
69-74 cm (kan), ill. 62-66 cm (szuka); testtömege 25-32 kg.
EREDETE: Ősi afgán fajta, egy i. e. 2000-ből származó barlangrajzon ilyen típusú kutya látható. Afganisztánban ma is él a thazis, amely nem más, mint az afgán agár őse. Két típusa van: a valamivel kisebb hegyi változat (Ghasni) és a sztyeppei típus (Bell-Murray). Az afgán agár modern formáját valamikor a századforduló előtt Angliában alakították ki.
TULAJDONSÁGAI: Önálló egyéniség; túlzottan sohasem csüng a gazdáján. Ragaszkodó ugyan, de ezt a tulajdonságát nem mutatja ki annyira, mint a többi fajta. Általában nem ugatós, de néha teljesen váratlanul, hosszú percekig hátborzongatóan üvölt. Ha indokolatlanul megfenyítik, visszavonul, és napokig nem lehet kiengesztelni. Értelmes, rendkívül vakmerő, éber, más kutyák számára félelmetes ellenfél.
ALKALMAZÁSA: Afganisztánban évezredek óta majdnem kizárólagosan használati kutyaként tenyésztik. Eredetileg farkasvadászatra, karavánok őrzésére, gazellák és hegyi kecskék üldözésére, elfogására használták és használják ma is. Az egész világon elismert és kedvelt luxuskutya, de az agárversenyeken is nagyszerűen megállja a helyét.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Angol agár

Angol agár
ANGOL AGÁR
Greyhound

LEÍRÁSA: Nagy termetű, karcsú, elegáns, de rendkívül izmos kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő, koponyája lapos, állkapcsa erős, fogazata fejlett. Szeme sötétbarna színű. Füle kicsi, kissé hátrahajló, lelóg. Nyaka hosszú, izmos, elegánsan ívelő. Háta erős és feszes, ágyéka rövid, izmos, fara kissé lejtős, mellkasa mély, hasa jellegzetesen felhúzott. Végtagjai egyenesek, hosszúak, izmosak. Mancsa boltozatos. Farka hosszú, lelógó, a végét könnyedén begörbíti. Szőrzete rövid, szőrű, testhez simuló. Színe leggyakrabban fekete, szürke, vörös, kékesszürke, de lehet csíkos és fehér vagy foltos is. Járása könnyed, ruganyos.
Marmagassága 71-76 cm (kan), ill. 68,5-71 cm (szuka); testtömege 27-32 kg.
EREDETE: Ősrégi fajta, már a IV. dinasztia korából származó egyiptomi metszetek, domborművek is ábrázoltak ilyen típusú ebeket. Egyes szakkönyvek szerint ezek a kutyák Hódító Vilmossal érkeztek Angliába. Mindenesetre modern változatukat valóban az angolok tenyésztették ki.
TULAJDONSÁGAI: Rendkívül aktív, mozgásigényes, temperamentumos, villámgyors. Idegenekkel szemben eléggé bizalmatlan, de nem hamis, nem harapós.
ALKALMAZÁSA: Valamikor régen farkasra vadásztak vele, majd később az volt a feladata, hogy szemmel kövesse és gyors futással üldözze az őzet, a rókát, az utóbbi időkben a nyulat. Erre utal elnevezése is, amely a "gaze" szóból származik és szemmel vadászó kutyát jelent. Ma már ezt a fajtát is kedvencként tartják, de mindenekelőtt az agárversenyek koronázatlan királya. Élő futógép!
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Arab agár ARAB AGÁR
Sloughi

LEÍRÁSA: Csupa izom, csupa ín kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő. Szeme nagy, barna. Füle lelóg, a fejhez simul. Háta egyenes, feszes, ágyéka rövid, izmos, fara kissé lejtős, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai hosszúak, vékonyak, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg, a vége kissé ívben hajlik. Szőrzete rövid, szőrű. Színe sárga, fekete maszkkal, ill. fehér vagy fekete tarka.
Marmagassága
65-73 cm (kan), ill. 60-65 cm (szuka); testtömege 30 kg.
EREDETE: Ősrégi fajta. Valószínűleg az ókori Egyiptomból került Észak-Afrikába.
TULAJDONSÁGAI: Edzett, bátor, rámenős, gyors, önálló, éppen ezért kissé makacs, mint a legtöbb agár.
ALKALMAZÁSA: Hazájában eredetileg antilopra vadásztak vele, manapság kiállítások sztárja.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Azawakh AZAWAKH

LEÍRÁSA: Karcsú, elegáns megjelenésű agárfajta. Feje hosszú, keskeny, szeme mandulavágású, színe a standard szerint "égő topázra emlékeztető". Füle lelóg. Háta rövid, egyenes, fara enyhén csapott, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, izmosak. Farka hosszú, vékony, mozgékony. Szőrzete rövid, selymes tapintású. Színe rőtes, vörös vagy homokszínű, fehér jegyekkel az arcorri részen, a mellkason és a farokvégen.
Marmagassága
64-72 cm; testtömege 28-30 kg.
EREDETE: A legősibb kutyafajták egyike. A tuaregek agara, akik Mali, Felső-Volta és Niger egyes vidékeit lakják. Első példányai 1972-ben kerültek Európába.
TULAJDONSÁGAI: Villámgyors, szívós, bátor, önálló, kissé nehezen kezelhető.
ALKALMAZÁSA: Őshazájában vadászkutya, Európában kedvencként tartják.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Kenguru agár KENGURUAGÁR
Kangaroo Hound

LEÍRÁSA: Nagy termet?, jó felépítés? kutya. Hasonlít az angol agárra, de nagyobb, izmosabb annál. Feje elkeskenyed?, hosszú. Szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta hosszú, mellkasa mély, hasa rendkívül felhúzott. Végtagjai ugyancsak hosszúak, párhuzamosak, szikárak. Sz?rzete rövid, érdes. Színe tarka fekete-sárgás vagy vörösesbarna.
Marmagassága
70-75 cm; testtömege 31-39 kg.
EREDETE: Ausztrál fajta, valamikor a XIX. század közepén tenyésztették ki az angol agár és az ír farkaskutya keresztezésével. Hazáján kívül nem nagyon ismerik.
TULAJDONSÁGAI: Mozgásigényes, idegenekkel szemben bizalmatlan, önálló, értelmes, nehezen kezelhet?.
ALKALMAZÁSA: Sajátos feladatra, kenguruvadászatra tenyésztették ki.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Kis Olasz agár KIS OLASZ AGÁR
Piccolo Levriero Italiano

LEÍRÁSA: Elegáns, törékeny felépítésű, az angol és az arab agárra hasonlít, de azoknál jóval kisebb kutya. Feje hosszú, elkeskenyedő, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, feszes, ágyéka izmos, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai szikárak, vékony csontúak. Fara hosszú, lelóg, kissé oldalt csavarva tartja. Szőrzete rövid; bundája egyszínű fekete, szürke, fakó, esetleg fehér foltokkal a mancsain és a mellkasán.
Marmagassága
32-38 cm; testtömege 3,5-5 kg.
EREDETE: Olasz fajta; már az egyiptomi és a római korból származó rajzokon láthatók hasonló küllemű, kis termetű agarak. Feltehetően az angol agárból tenyésztették ki különböző törpeebek segítségével.
TULAJDONSÁGAI: Értelmes, mozgékony, gyors, kis termete dacára szívós, de kissé fázékony, kényeskedő.
ALKALMAZÁSA: Luxuseb; állítólag már a római patríciusok körében is rendkívül népszerű volt.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Magyar agár MAGYAR AGÁR

LEÍRÁSA: Erős csontozatú, de karcsú kutya. Feje ék alakú, szeme sötétbarna. Füle viszonylag kicsi, visszabicsakló. Törzse hosszú, izmos. Farka a csánkjáig ér. Végtagjai inasak, izmosak. Szőrzete sima, rövid. Színe fekete vagy zsemlyeszínű, de lehet cirmos, foltos, ill. ordas - egyszóval minden ismert agárszínben tenyésztik.
A kanok marmagassága
65-70 cm, a szukák néhány cm-rel alacsonyabbak; testtömege 22-31 kg.
EREDETE: Ősi magyar fajta. A honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát-medencébe. Később többször keresztezték Angliából importált angol agarakkal.
TULAJDONSÁGAI: Edzett, tartózkodó természetű, de értelmes, tanulékony.
ALKALMAZÁSA: Igazi hajtókutya. Leendő zsákmányát - elsősorban nyulat, de nagyobb vadakat is - éles látásával fedezi fel. A versenypályán tanulékony, fáradhatatlan. Házőrző feladatok ellátására is alkalmas.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Orosz agár OROSZ AGÁR
Russzkaja pszovaja barzaja, Barzoj

LEÍRÁSA: Az egyik legszebb agárféle. Feje hosszú, keskeny, szeme sötétbarna, fülét nyugalmi állapotban hátracsapja, ha figyel, hegyezi. Háta rövid, feszes, mellkasa keskeny és mély, hasa felhúzott. Farka hosszú, sarló alakú. Végtagjai egyenesek, izmosak. Szőrzete hosszú, hullámos, selymes tapintású. Színe fehér, sárga, aranysárga, ezüstszürke, fekete, továbbá fehér alapon vörös.
Marmagassága
70-82 cm (kan), ill. 64-71 cm (szuka); testtömege 30-35 kg.
EREDETE: Régi orosz fajta; a mai Szovjetunió területén alakult ki. Különböző agárfajtákkal keresztezve formálódott ki modern típusa.
TULAJDONSÁGAI: Gyors, kitartó, erős, csendes, nem harapós de idegenekkel szemben kissé bizalmatlan.
ALKALMAZÁSA: Valamikor régen farkasra vadásztak vele. A Szovjetunióban napjainkban is megbecsült vadásztárs, másutt inkább kedvenc, kiállítások sztárja.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

 

Perzsa agár

Perzsa agár
PERZSA AGÁR
Saluki

LEÍRÁSA: Eléggé nagy termetű, karcsú, izmos állat. Feje ék alakú, hosszúkás. Orrtükre barna vagy fekete. Szeme ovális, sötétbarna. Fülét hátracsapva tartja. Fogai erőteljesek, ollószerűen záródnak. Nyaka hosszú, elegáns vonalú, háta széles és rövid, ágyéka hosszú, fara kissé csapott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, izmosak. Farka hosszú, a végét ívbe hajlítja, Szőrzete rövid, sima, de a fülét és a farka kétharmad részét hosszú, dús szőr borítja. Színe egyszínű fekete, fehér, arany vörös, izabella színű, illetve szürke és rőt vagy pedig fekete-fehér-rőt.
Marmagassága
65-70 cm (kan), ill. 63-69 cm (szuka); testtömege 25-30 kg.
EREDETE: Egy i. e. 1400-ból származó egyiptomi festmény tanúbizonysága szerint ősi fajta. Nevét állítólag a ma már nem létező dél-arábiai Saluk városának köszönheti, amely fegyvereiről és kutyáiról volt híres. Firdauszi (934-1025), a nagy perzsa költő verset írt róla, de sokan mások is megörökítették az iráni művészetben, illetve irodalomban.
TULAJDONSÁGAI: Szívós, hihetetlenül erős, igénytelen, kitartó, ugyanakkor rendkívül gyors kutya. Értelmes, megbízható, ámbátor nem túlságosan kedveskedő természetű.
ALKALMAZÁSA: Az arabok és a perzsák elsősorban gazellára vadásztak vele; kiképzett héjákkal és sólymokkal "együttműködve" eredt a vad nyomába. A ragadozómadarak a levegőből észrevették a gazellát, a vadászok pedig - lóháton - megközelítették az állatot, és elengedték a kutyákat... Napjainkban a perzsa agarat elsősorban mindenekelőtt kedvencként tartják, de gyakran szerepel az agárversenyeken is.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Skót szarvas agár SKÓT SZARVASAGÁR
Deerhound

LEÍRÁSA: Az ír farkasra hasonlít, de megjelenése agárszerűbb. Feje erőteljes, elkeskenyedő. Szeme sötétbarna vagy mogyoróbarna. Fülét hátrahajlítja, ha figyel, felemeli. Törzse téglalap alakú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg, a vége kissé visszakunkorodik. Szőrzete a nyakán, a törzsén és a lábain közepesen hosszú, kemény, durva; a fején, a mellkasán és a hasán hosszú. Bundája leggyakrabban sötétszürke, szürkéskék, sárga vagy őz vörös színű.
Marmagassága
71-76 cm; testtömege 30-48 kg.
EREDETE: Régi fajta. Őseit föníciai kereskedők vihették magukkal előbb Angliába, azután Skóciába.
TULAJDONSÁGAI: Csendes, engedelmes. Kicsit hajlamos a félénkségre és a lustaságra. Sir Walter Scott azt írta róla: "a világ legtökéletesebb teremtménye".
ALKALMAZÁSA: Szarvasra és prérifarkasra vadásztak vele. Manapság egyre kevesebben tartják.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Spanyol agár SPANYOL AGÁR
Galgo Espa?ol

LEÍRÁSA: Nagy termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme sötétbarna. Füle félig lelóg. Háta feszes, fara kiemelkedő, csapott, mellkasa mély, hasa erőteljesen felhúzott. Végtagjai egyenesek, szikárak, izmosak. Farka hosszú, lelóg. Rövid és szálkás szőrű változatban tenyésztik. Színe fekete, őz barna - fekete maszkkal, tigriscsíkos - fehér rajzolattal.
Marmagassága
65-70 cm; testtömege 30 kg.
EREDETE: Régi spanyol fajta. Őse valószínűleg az arab agár, bár az utóbbi időben gyorsasága növelése érdekében angol agarakkal keresztezték.
TULAJDONSÁGAI: Tartózkodó, büszke, bátor, ugyanakkor nyugodt, békés, csöndes, engedelmes.
ALKALMAZÁSA: Ezer éven át a legnépszerűbb vadászkutya volt Spanyolországban. Manapság agárfutamokon indítják, kedvencként tartják.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái

Whippet WHIPPET

LEÍRÁSA: Jó izomzatú, erős, elegáns mozgású kutya. Feje hosszú, szeme sötétbarna, füle kicsi, jellegzetes agárfül. Törzse izmos, karcsú, háta hosszú, ágyéka ívelt, fara kissé lejtős, mellkasa mély, tágas, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, függőlegesek, izmosak, mancsa domború, ujjai zártak. Farkát kissé ívelten tartja. Szőrzete rövid vagy drótszőrű. Minden kutyaszínben előfordulhat.
Marmagassága
45-48 cm; testtömege 9-10 kg.
EREDETE: Angol fajta; a versenyagarak legkésőbb kiformált típusa. Alig több mint 100 esztendővel ezelőtt alakították ki kisebb termetű angol agarakból, foxterrierekből és az olasz agárból.
TULAJDONSÁGAI: Rövid távon hihetetlenül gyors. Értelmes, kissé makacs, gazdájához nagyon ragaszkodik.
ALKALMAZÁSA: Az agárversenyek népszerű sztárja. Kedvtelésből is tartják.
Forrás: Szinák János - Veress István: A világ kutyái